BIOLOGEASY

BIOLOGIA W ŻYCIU CODZIENNYM

Zobacz DNA na własne oczy

Genetykę niektórzy uwielbiają, inni mniej. Budowa nukleotydów, komplementarność zasad purynowych i pirymidynowych,
wiązania 3’5’- fosfodiestrowe: to może nudzić, przerażać lub być uznawanym za czystą teorię i kolejną rzeczą do wyuczenia.
Co prawda, genetyka jest jedną z trudniejszych dziedzin, ale nie taką daleką od codzienności, jak się czasem wydaje.

Możesz zobaczyć DNA „gołym” okiem, zarówno ludzkie jak i roślinne.
Poniżej przedstawiam instrukcję izolacji DNA z cebuli ( można użyć również mrożonego zielonego groszku, pomidor, brzoskwinie).

INSTRUKCJA IZOLACJI dna Z CEBULI

  1. Rozpuść 4g soli kuchennej w 90ml wody.
  2. Wlej otrzymany roztwór soli do szklanki z 10ml płynu do mycia naczyń i delikatnie wymieszaj (ostrożnie, by płyn się nie spienił).
  3. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę (im drobniej, tym lepiej).
  4. Włóż rozdrobnione kawałki cebuli do pojemnika i zalej roztworem soli kuchennej i płynu do mycia naczyń.
  5. Pojemnik z całością inkubuj w temperaturze około 60 stopni (np. w garnku z gorącą wodą) przez 10-15 minut (nie dłużej!).
  6. Następnie włóż pojemnik do naczynia z zimną wodą lub lodem (ok. 10 min).
  7. Całą mieszaninę miksować przez max. 3 sekundy (za długie miksowanie zniszczy DNA).
  8. Przefiltruj mieszaninę przez filtr do kawy do niedużego naczynia (np. plastikowego kubka).
  9. Do przesączu w kubku dodaj szczyptę soli do zmiękczania mięsa lub 5 kropli świeżego soku z ananasa. Pozostaw na 5 minut.
  10. Bardzo ostrożnie i powoli (najlepiej po ściance) nalej do naczynia z przesączem taką samą objętość zimnego etanolu, ile jest przesączu, tak, aby alkohol utworzył nad nim warstwę. (Możesz wcześniej przelać przesącz z kubka do kilku probówek).

Po chwili DNA będzie wytrącać się do warstwy alkoholowej w postaci cienkich, długich, galaretowatych nitek z przyczepionymi bąbelkami powietrza. Można je bez problemu nawijać na patyczek i wyjmować z alkoholu. Jeśli masz w domu mikroskop, możesz je obejrzeć w powiększeniu.

JAK TO SIĘ STAŁO?

Roztwór soli kuchennej i płynu do mycia naczyń (chodzi o detergent) powoduje rozpad
błon komórkowych, otoczki jądrowej, błon organelli i innych błon wewnątrzkomórkowych.

Inkubacja w temperaturze 60 stopni przyspiesza proces rozpadu. Za długa inkubacja doprowadzi do denaturacji DNA.

Miksowanie powoduje  mechaniczne zniszczenia ścian komórkowych i wylania się zawartości komórek do mieszaniny.

Sól do zmiękczania mięsa oraz świeży sok z ananasa zawierają proteazy, które trawią białka z przefiltrowanej mieszaniny.

Etanol powoduje wytrącenie DNA z roztworu wodnego.

Podaje link do instrukcji izolacji ludzkiego DNA z komórek policzka:
http://biocen.edu.pl/wp-content/uploads/2018/08/naszyjnik-z-dna-scenariusz-volvox.pdf

Satysfakcja po wykonaniu powyższych doświadczeń w domu –  bezcenna 🙂