Genetykę niektórzy uwielbiają, inni mniej. Budowa nukleotydów, komplementarność zasad purynowych i pirymidynowych,
wiązania 3’5’- fosfodiestrowe: to może nudzić, przerażać lub być uznawanym za czystą teorię i kolejną rzeczą do wyuczenia.
Co prawda, genetyka jest jedną z trudniejszych dziedzin, ale nie taką daleką od codzienności, jak się czasem wydaje.
Możesz zobaczyć DNA „gołym” okiem, zarówno ludzkie jak i roślinne.
Poniżej przedstawiam instrukcję izolacji DNA z cebuli ( można użyć również mrożonego zielonego groszku, pomidor, brzoskwinie).
Po chwili DNA będzie wytrącać się do warstwy alkoholowej w postaci cienkich, długich, galaretowatych nitek z przyczepionymi bąbelkami powietrza. Można je bez problemu nawijać na patyczek i wyjmować z alkoholu. Jeśli masz w domu mikroskop, możesz je obejrzeć w powiększeniu.
Roztwór soli kuchennej i płynu do mycia naczyń (chodzi o detergent) powoduje rozpad
błon komórkowych, otoczki jądrowej, błon organelli i innych błon wewnątrzkomórkowych.
Inkubacja w temperaturze 60 stopni przyspiesza proces rozpadu. Za długa inkubacja doprowadzi do denaturacji DNA.
Miksowanie powoduje mechaniczne zniszczenia ścian komórkowych i wylania się zawartości komórek do mieszaniny.
Sól do zmiękczania mięsa oraz świeży sok z ananasa zawierają proteazy, które trawią białka z przefiltrowanej mieszaniny.
Etanol powoduje wytrącenie DNA z roztworu wodnego.
Podaje link do instrukcji izolacji ludzkiego DNA z komórek policzka:
http://biocen.edu.pl/wp-content/uploads/2018/08/naszyjnik-z-dna-scenariusz-volvox.pdf
Satysfakcja po wykonaniu powyższych doświadczeń w domu – bezcenna 🙂