BIOLOGEASY

ROZMOWY O BIOLOGII

WYWIAD Z technologiem żywności

Wybrałeś profil biologiczny, ale nie końca nie jesteś przekonany, czym miałbyś się w zawodowo zajmować? Jaki kierunek studiów wybrać? Medycyna, weterynaria, a może psychologia?

Wybór jest ogromny, dlatego przedstawiamy wywiady z ludźmi, którzy zdecydowali się zdawać maturę rozszerzoną z biologii, wybrali studia i związali swoje kariery właśnie z biologią.

Opowiedzą o swoich przygotowaniach do matury, sposobach na efektywną naukę, wyborze kierunku, blaskach i cieniach wybranego zawodu.

wywiad z PATRYCJĄ, TECHNOLOGIEM ŻYWNOŚCI

Cześć Patrycja! Bardzo dziękuję, że zgodziłaś się udzielić nam wywiadu. Powiedz jaki kierunek studiów i którą uczelnie wybrałaś? Dlaczego taki? Czy poleciłabyś tą uczelnie?

Studiowałam w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie pod kierunkiem Żywienie Człowieka i Ocena Żywności. Zanim zaczęłam się edukować pod wymienionym kierunkiem już wcześniej interesowałam się zdrową dietą i starałam się samodzielnie zapoznawać z tym kierunkiem.
Głównie informację pozyskiwałam z Internetu jednak już teraz wiem, że nie wszystkie źródła były rzetelne i że nie wszystkie wiadomości były zgodne z naukowymi zaleceniami. Dlatego też studia pozwoliły mi potwierdzić bądź zanegować moje przekonania oraz uzupełnić wiedzę, którą mogę wykorzystać w codziennym i zawodowym życiu.
Spędzony czas na SGGW wspominam z sentymentem. Oczywiście zajęcia i prowadzący byli bardzo różni. Część wykładowców również pracowała poza uczelnią więc często dzielili się praktycznymi wskazówkami, a także niektórzy nauczyciele prowadzili zajęcia z pozytywnym nastawieniem i humorem.
Jednak zdarzały się też ćwiczenia, które niestety były mniej interesujące bądź mało zorganizowane. Jednak myślę, że tak będzie na każdej uczelni i że każdy znajdzie coś co polubi bądź nie. 

Jakie przedmioty zdawałaś i jakie miałaś wyniki na maturze? 

Zdawałam rozszerzoną biologię i chemię. Niestety dokładnie nie pamiętam swoich wyników, ale wiem, że z biologii uzyskałam zdecydowanie wyższy wynik niż z chemii. Biologia była dla mnie bardziej interesująca i wolałam się na niej skupić, tak aby otrzymać z niej dobry wynik, który posłuży mi do rekrutacji na wybrany kierunek studiów.  

Czy od razu, bez problemu dostałaś się na studia? Czy poprawiałaś maturę?

Ogólnie chciałam dobrze zdać maturę, więc poświęciłam sporo czasu na naukę. Uzyskałam dobre wyniki, z których byłam zadowolona i nie miałam problemu żeby dostać się na studia.
Myślę, że jeśli komuś zależy i wie jaki jest jego wymarzony kierunek to powinien się przyłożyć, aby napisać maturę jak najlepiej i nie musieć jej powtarzać. Tym bardziej, że jak każdy egzamin, wiąże się to ze stresem i trzeba poświęcić jakby podwójnie czas na naukę, aby ten wynik poprawić.
Oczywiście w życiu pojawiają się też trudne sytuacje, więc jeśli się nie uda za pierwszym razem to nie należy się poddawać. Można spróbować rekrutować na uczelnie z otrzymaną oceną, a jeśli jednak nie będzie wystarczająca, aby zostać przyjętym to można przystąpić do matury ponownie, tak żeby faktycznie dostać się na kierunek, który nas interesuje. 

Jakie miałaś sposoby na efektywną naukę? Czy warto chodzić na dodatkowe zajęcia?

Głównie uczyłam się samodzielnie, zawsze robiłam zadania, które wyznaczał nauczyciel i starałam się na bieżąco korzystać z lekcji. Dużo mi pomogło rozwiązywanie różnych zadań, dedykowanych pod naukę do matury, ponieważ dzięki temu skupiałam się na najbardziej istotnych kwestiach, a także lepiej zapamiętywałam te zagadnienia.
Byłam też dociekliwa, jak czegoś nie rozumiałam to starałam się szukać odpowiedzi w różnych źródłach oraz w sposób logiczny sobie to wyobrazić, połączyć w całość, znaleźć przyczynę i skutek.
Uczenie się było dosyć trudnym i długim etapem, tym bardziej, że doskonale wiemy, że część z tego czego się nauczymy wg nie będziemy pamiętać albo nie wykorzystamy w sposób praktyczny.  Jednak zawsze miałam przekonanie, że nauka nas wzbogaca, zwiększa naszą świadomość, rozwija i to dzięki niej zarabiamy. Również można czerpać z niej satysfakcję jeśli jesteśmy w stanie podzielić się naszą wiedzą z innymi lub samemu sobie wytłumaczyć pewne zjawiska.

Jakie miałaś sposoby na regeneracje i relaks od nauki?

Przede wszystkim stawiałam na systematyczność i niezostawianie wszystkiego na ostatnią chwilę. Dobrze rozplanowywałam naukę tak, aby nie poświęcać na nią snu czy innych aktywności oraz niepotrzebnie się stresować, że nie zdążę ze wszystkim. Ponadto regularnie ćwiczyłam i dbałam o zdrową dietę.

 

Czym się aktualnie zajmujesz? Jakie są blaski i cienie Twojej pracy? 

Obecnie jestem technologiem żywności w firmie zajmującej się produkcją mięsa i wyrobów mięsnych. Główną rolą technologa jest planowanie procesu tworzenia produktów w sposób jak najbardziej optymalny, przy jednoczesnym zachowaniu jego wartości, jakości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Jako technolodzy tworzymy specyfikacje produktu, procedury produkcyjne oraz planujemy logistykę pakowania i transportu.
Ja dopiero od niedawna zaczęłam swoją przygodę zawodową. Uczę się wszystkiego, jak funkcjonuje cały zakład, jego systemu, jak wygląda proces wprowadzania nowych produktów na rynek, ale także współpracy ze wszystkimi działami w firmie. Każdego dnia mogę doświadczyć czegoś innego. Przeprowadzane są inne testy, próby, pojawiają się przeróżne wymagania od klientów z całego świata więc w tej pracy nie można się nudzić. Również cieszę się, że mogę uczestniczyć i zobaczyć jak wygląda cały łańcuchu tworzenia nowatorskiego produktu. Poznać wszystkie etapy jego powstawania od świeżego surowca do gotowego produktu, który możemy kupić w sklepie.
Jednak też niestety ten jak każdy inny zawód obarczony jest papierologią. Trzeba na bieżąco uzupełniać, poprawiać dokumenty co jest dosyć mozolną i jednostajną pracą. Jest to też praca obowiązkowa, odpowiedzialna oraz wymaga szerokiego myślenia i planowania różnych rozwiązań. 

Co byś powiedziała maturzystom, którzy chcą wybrać zawód i kierunek, taki jak Ty?  Wskazówki? Na co warto zwrócić uwagę?

Przy wyborze swojej ścieżki edukacyjnej i zawodowej kierujcie się swoimi zainteresowaniami, wybierzcie to co naprawde lubicie. Wtedy nauka stanie się przyjemna i nie będzie stanowiła problemu. Sami będziecie chcieli wiedzieć więcej i więcej, aby stawać się coraz lepszymi.
Jeśli chcecie wybrać kierunek związany z branżą spożywczą warto obserwować rynek, zwracać uwagę na produkty obecne na sklepowych półkach, jego właściwości, wygląd, skład, wartości i inne oznaczenia obecne na opakowaniu. Również warto być otwartym na nowe doświadczenia, próbować różnych smaków oraz samemu kombinować i tworzyć przeróżne potrawy.
I najważniejsze, nie bać się, nie poddawać i stale dążyć do swojego celu. 

Dziękuję pięknie, za poświęcony czas 🙂 Jakieś rady dla tegorocznych maturzystów?

Jako osobą, która jest związana z żywieniem muszę podkreślić jak ważne jest zdrowe odżywianie i dbanie o dobre samopoczucie. Dlatego, w tym trudnym dla Was czasie szczególnie zwracajcie uwagę na swoją dietę, aktywność i sen. Uczcie się, ale dajcie sobie też czas na inne aktywności, które sprawiają Wam radość i odciągają myśli od matury.
Również, jeśli jeszcze nie jesteście pewni co byście chcieli robić w przyszłości, nie przejmujcie się, próbujcie różnych rozwiązań. Starajcie się ciągle podnosić sobie poprzeczkę i podążajcie za swoimi planami, przemyśleniami i marzeniami.
Życzę Wam pomyślnych wyników i osiągnięcia zamierzonych rezultatów 🙂

Technolog żywności 
Patrycja G.