BIOLOGEASY

BIOLOGIA W ŻYCIU CODZIENNYM

Procesy beztlenowego uzyskiwania energii a produkcja jogurtu

Podczas nauki o metabolizmie, porusza się zagadnienie dotyczące procesów beztlenowego uzyskiwania energii, np. fermentacji mleczanowej.  Wiadomości nt. tego procesu, można wykorzystać nie tylko podczas pisania matury, ale również we własnej kuchni.

Fermentacja mleczanowa polega na niecałkowitym utlenieniu substratu organicznego – glukozy, w warunkach beztlenowych. Ostatecznymi produktami procesu są: energia zawarta w ATP i kwas mlekowy (mleczan).

Ten rodzaj fermentacji przeprowadzają niektóre bakterie, np. z rodzaju Lactobacillus lub Lactococcus oraz grzyby.

Jak tą wiedzę wykorzystać w życiu codziennym?

Wymienione wyżej bakterie mogą być wykorzystane m.in. do produkcji jogurtu. 

Jak przygotować domowy jogurt?

1. Wlej mleko (2 l) do czystego, wyparzonego garnka i podgrzej je do temp. ok 45°C.

2. Do podgrzanego mleka dodaj porcję startera zawierającego bakterie jogurtowe; całość dokładnie wymieszaj. Starter dostępne są w internecie, sklepach serowarskich oraz ze zdrową żywnością; np. Zakwaski, szczepionki Beaugel, saszetki Vital Natural.

3. Przelej zaszczepione jogurtem mleko do słoików i zakręć. Słoiki pozostaw w ciepłym miejscu (optymalna temp. ok. 40°C) na 6-10 h.

Smacznego 🙂

To tylko jeden z przykładów zastosowania fermentacji w życiu codziennym.
Proces ten wykorzystuje się w przemyśle spożywczym i gospodarstwach domowych.
Stosuje się go do konserwowanie żywności, kiszenia warzyw, wyrobu pieczywa na zakwasie, produkcji serów pleśniowych.

Nie jest to jedyny rodzaj fermentacji: drożdże z rodzaju Saccharomyces przeprowadzają fermentację alkoholową stosowaną do wyrobie ciast drożdżowych i produkcji alkoholu.