Podczas nauki o fizjologii roślin, pojawia się temat: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin, czyli fitohormony. Jednym z nich jest etylen (jedyny w postaci gazowej). Wiadomości nt. etylenu, czym jest i jak działa, można wykorzystać nie tylko podczas pisania matury, ale również we własnej kuchni.
Etylen, należący do grupy węglowodorów nienasyconych, powstaje w dojrzewających owocach, węzłach łodyg i starzejących się tkankach rośliny. Efekty działania etylenu to m.in.: dojrzewanie owoców oraz powstawanie warstwy odcinającej w obrębie ogonków liści i owoców, co prowadzi do ich opadania.
Jak tą wiedzę wykorzystać w życiu codziennym?
Które owoce wydzielają dużą ilość etylenu podczas ich przechowywania?
– awokado, brzoskwinie, morele, banany, nektaryny, figi, jabłka, gruszki, kiwi, pomidory, mango, papaja czy też melony.
Owoce, które nie wydzielają zbyt dużej ilości etylenu, to:
– liczi, jagody, czereśnie, ananasy, arbuzy, papryka, cytryny, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty oraz truskawki.
Etylen jest powszechnie i na dużą skalę wykorzystywany w ogrodnictwie: spryskując drzewa owocowe lub owoce składowane w przechowalniach, by przyśpiesza się ich dojrzewanie.